Kender du Nikolaus-traditionen?

Nikolaus er en kendt julemandsagtig skikkelse i Tyskland

Det kan være, du har hørt om fænomenet der Nikolaus, men har aldrig hørt om eller mødt ham her i DK. Natten til den 6. december stiller alle tyske børn og nogle voksne en sko eller en særlig Nikolausstøvle i vinduet eller ved døren. Det er så Nikolaus, der kommer med små gaver. Han er klædt som julemanden og har også en sæk med. Gaverne kan både være slik eller personlige gaver. Jeg glæder mig  til den dag, vi også indfører denne skik i Danmark; for jeg venter stadig på at min sko bliver fyldt!

Vidste du, at mange tyskere ikke spiser andet end pølser og kartoffelsalat juleaften? Det er dejligt nemt og så kan alle lide det. Og det bedste; selve julegaveuddelingen (die Bescherung)  sker meget hurtigere. Andre retter der spises juleaften er fondue, karpe eller gås.

Mange “danske” juletraditioner har deres rødder i Tyskland f.eks. juletræet, lametta, stjernen i toppen, adventskransen, julekalenderen m.m. Mange byer har store julemarkeder, hvor der sælges “Punsch eller Glühwein” som er gløgg i forskellige variationer og selvfølgelig meget andet spiseligt.

Fröhliche Weihnachten!